Munkahelyek – Kós Károly Egyesülés Vándoriskola

 

 Kós Károly Egyesülés Vándoriskola

(2012-2015)

A Vándoriskola olyan nem hivatalos, posztgraduális képzés, ahol a frissen diplomázott építészek mesterek mellett munkavégzés közben sajátíthatják el a szakma gyakorlati fortélyait. Hat félév alatt elvileg hat építésziroda munkájába, működésébe van alkalma betekinteni a vándorépítészeknek, kicsit a középkori céhes legények inaséveihez hasonló módon. Emellett részt vesznek elméleti képzéseken, tervpályázatokon, kirándulásokon. A képzést diplomázás zárja le, ahol is a végzett vándor egy általa tervezett és megépült, vagy épülőfélben lévő házat mutat be a mesterek testületének.
szöveg: www.vandoriskola.hu

Az egyesülésről először 2005-ben hallottam még pályaválasztás előtt. Pécsett felkerestem egy neves építészt, Dévényi Sándort, akivel egy pohár bor mellett elbeszélgettem a szakmáról, hivatásról némi vallási témával fűszerezve. Ekkor láttam bele egy építésziroda működésébe és éreztem meg a hangulatát. Az egyesülés nevét jól megjegyeztem, úgy gondoltam, hogy még jól fog jönni ez számomra.

8 évvel később éppen a válság idején, 2012-ben végeztem BSc tanulmányaimmal. Hosszas munkakeresést követően sem sikerült pályakezdőként a szakmában elhelyezkednem. Ekkor jött az ötlet, hogy felkeressem a vándoriskolát. A nyár utolsó hónapja volt. Az egyesülés felvételije szeptember eleje. Egy hónapom volt az akkor aktuális pályázat elkészítéséhez: egy bokortanyát kellett kialakítani több 1 holdas (4135 m2-es) területtel. Tervezői rutin híján kellett is az idő, hogy elmélyüljek a témában és szabadkézzel illetve számítógéppel kidolgozzam a terveket. Kovács Paládi Ádám BSc-s konzulensem még itt is segítő támasz volt számomra, így jó minőségben el tudtam készíteni a 4 db A2-es méretű tablót.

 

A felvételi napján 11-en jelentkeztek. Egy alkalommal általában 3-4 embert vesznek fel az egyesülés friss vándorai közé. A felvételi egész napon át tartott. A mesterek ezt követően egyöntetűen döntöttek, hogy kiket vesznek fel új tagnak, akik közé beletartoztam én is. Nagy kő esett le a szívemről, hiszen ez 3 év biztos munkát jelentett a válság idején, 6 különböző választható építész irodában.  A pályázat kapcsán megtanultam a Bokortanyák működését, a parasztgazdaságok felépítését, illetve a közös, kalákás együttműködést ahhoz, hogy egy tanyasi életforma fenn tudjon maradni.

Ekkor vettek fel a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar MSc tervező szakirányára, azaz szeptembertől iskola és munkakezdés is várt rám, gyökeresen megváltoztatva az életemet.

A következő 1,5 év kemény munkáról és tanulásról szólt, lévén 1,5 évig tartott az MSc képzésem, melyet sikeresen abszolváltam. A vándoriskola ezt következően is tartott. A minden 2. héten megrendezett vándoriskolás programokra, kirándulásokra, előadásokra ezt követően több időm jutott. A maradék 3 félév elteltével lassan önálló tervezővé és egyéni vállalkozóvá váltam. Most már magabiztosan koordinálom a társtervezőket, egyeztetek a megrendelőkkel és tervezem az épületeket.